Zo word je een echte buitenspeel-ouder

Artikel 5 van 5

Elk kind vindt wel iets leuks om te doen buiten!

Er zijn echte buitenkinderen, en kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben. Vind hier inspiratie om buitenspelen onweerstaanbaar te maken.

 • Toon dat je buitenspelen waardeert. Verzamelde takken en keien zijn echte schatten voor je kind, het is leuk als je die als ouder ook bewondert. Geef je kind een pluim als het met een zelfbedacht spel op de proppen komt. Zoek eens op Doodle stenen, misschien is dit wel iets voor jullie? hier vind je alvast wat voorbeeldjes: https://www.pinterest.com/peggyendries/doodle-stones/

 • Een rommelig tuinhoekje of een braakliggend terreintje in de buurt bieden al heel wat uitdagingen. Ga samen op zoek naar de mogelijkheden ervan: een kamp bouwen, kriebelbeestjes zoeken, verstoppertje spelen,... De mogelijkheden zijn eindeloos! Check zeker ons avontuurlijk speelgoed!

 • Houdt je kind niet zo van heel wilde spelletjes? Misschien geniet het wel van een stukje moestuin waar het zijn gang kan gaan, van buiten een boek lezen op een rustig plekje of tijdens een wandeling, check hiervoor onze Gruffalo doeboekjes. Of misschien wil je kindje wel helpen met de was ophangen of blaadjes bijeen harken. Neem eens een kijkje in de webshop voor het assortiment tuingerief op kinderformaat.

 • Word niet boos om vuile knieën. Spreek af met je kind welke kleren speelkleren zijn en leg ze op een vaste plek klaar, samen met makkelijke schoenen om aan- en uit te trekken. Toch liever propere kleren of gaat het regenen? Check het Ducksday aanbod voor hippe regenjasjes of regenpakjes of wat dacht je van een stoer paar laarzen?

 • Geniet zelf van het buiten zijn: een wandeling in het bos, een fietstochtje, een picknick of tuinieren. Als je zelf altijd binnen blijft, zullen je kinderen dat gedrag makkelijk kopiëren. Vinden je kinderen wandelen niet zo leuk? Check dit actief familiespel buitenbeentjes eens! Een fietstochtje is ook leuk te combineren met een picknick, neem een picknickdeken mee en vul jullie lunchboxen en drinkflessen met lekkers, dat is pas genieten.

 • Hoe meer kinderen in de buurt, hoe meer speelkameraadjes waarmee je toevallig of gepland kunt spelen. Enkele afspraken met de buren zorgen misschien voor momenten dat er meer kinderen tegelijkertijd buiten spelen. Woon je in de buurt van een park of heb je een grote tuin? Misschien is kubb dan wel een leuk spel om met de vrienden en/of familie te doen.

 • Ga vaak met je kind(eren) op stap, te voet of per fiets. Zo krijg je zicht op het verkeersinzicht van je kind, en kan je afspraken op maat maken. Hoe lang en hoe ver mag je kind van huis? Wat kan het doen in geval van nood?

 • Creëer buitenspeeltijd. Door afspraken te maken over schermtijd en door niet alle vrije tijd van je kind vol te plannen met vaste activiteiten zorg je ervoor dat er voldoende tijd is om gewoon buiten te spelen.

 • Slecht weer bestaat niet, alleen onaangepaste kledij. Laarzen aan, regenkleding aan en springen in de plassen, rollen door de herfstblaadjes of ontdekken hoe de vrieskou alles anders maakt: buiten spelen kan in alle weersomstandigheden. Geen regenkledij of toch niet beschermd genoeg? Wat dacht je van een hippe paraplu?

 • Een blauwe plek of schaafwonde hoort erbij. Leer je kind risico's inschatten. En och, een stoere pleister en een dikke kus van mama of papa maakt het allemaal wel weer beter.

 • Is je buurt niet echt speelvriendelijk? Denk samen met de buurt na over concrete verandervoorstellen en ga het gesprek aan met je gemeentebestuur. Een speelstraat, heraanleg van een speelplein, een opruimactie van het buurtpark, de mogelijkheden zijn talrijk om in je onmiddellijke omgeving meer speelkansen te creëren. Lees hieronder verder voor een aantal toffe instagrampagina's die echt de moeite zijn om te volgen voor leuke daguitstappen of activiteiten.

 • Laat je niet overmeesteren door je angst. Je kind leert letterlijk met vallen en opstaan probeer de risico's goed in te schatten en laat ze zelf, zover en veilig mogelijk, hun grenzen bepalen.

Deze Instagrampagina's zijn echt de moeite om te volgen als je nog extra inspiratie wil opdoen:

@Sunkissed.be ==> Tips & Tricks voor de leukste uitstapjes samen met kinderen.
@Speelbinggo ==> Leuke zelfgemaakte bingo spelletjes voor onderweg en thuis.
@Buggyproofwalking ==> Super veel wandelingen die je makkelijk met de allerkleinste in de buggy kan doen.

Ik denk dat je nu wel klaar bent om volop te genieten van het buitenspeel seizoen bij uitstek. Ga ervoor! Oh en deel je leuke speelmomenten met me door de #outdoorkidsbe te gebruiken.

© 2020 - 2024 Outdoorkids.be | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel